Thursday , 2 July 2020

Home » Info » Raya di Puncak Kinabalu

Raya di Puncak Kinabalu

April 23, 2020 10:44 pm by: Category: Info, Slider, Video A+ / A-

-TROWBACK- 26-28 JULY 2014
1 SYAWAL DI PUNCAK KINABALU

Esok start puasa, teringat aku ketika last berbuka puasa dengan pekerja restoran Laban Rata. mng best…. Aku ajak Metra tapi barang mendaki dia belum sampai KK, jadi dia hantar aku dan berbuka puasa di Kundasang aje.

Pasa 26 Metra hantar aku ke timpohon dan dia balik KK n aku terus mendaki ke Mount Kinabalu.
Aku start mendaki jam 10 pagi selepas mendapat permit khas drp Kinabalu Park.
Hari itu tak lah ramai mendaki, aku mendaki pelahan aje, hanya tengok aje orang minum or makan.. Haus giler tau… klu ikut hati nk aje minum….tapi sabar sabarrr.. sampai pucat muka aku yg ditegur malim gunung n ranjer.
Akhirnya aku sampai di pondok paka, beberapa petugas restoran sedang ambil air… Abg…kita tau abg naik… nanti berbuka puasa sama di restoran ye…
Aku semakin bersemangat n naik ke Laban Rata bersama mereka.
Selepas berbuka, aku terus ke Bilingthon utk berehat.
Lebih kurang jam 3 pagi, hujan semakin lebat menyebabkan ranjer tidak membenarkan semua pendaki naik ke puncak.
Aku mula rasa kecewa juga… tapi aku tunggu hingga jam 10 pagi… cuaca baik Alhamdulillah ranjer benarkan sbb percayakan aku dan minta berhati-hati.
Akhirnya aku sampai puncak sorang2 lebih kurang jam 1 tengahari… seram giler tau.. tapi aku puas hati… tapi sedih pun ada… apa kerja giler aku buat ni… terutama ketika nk turun kerana keadaan semakin berkabus.
Semua terfikir dlm kepala masa turun, teringat semua cerita malim n ranjer sebelum ni… tegak bulu roma…
akhirnya dlm 4.30 ptg aku sampai di Laban Rata dan berehat bersama ranjer. Keesokan hari lepas breakfast aku pun turun.

akan datang
REACHING THE FRONTIER

1- Climbing 165 hours non-stop Mount Kinabalu for first World Record.
2- Climbing 24 hours non-stop Mount Kinabalu for first junior World Record.

Raya di Puncak Kinabalu Reviewed by on . -TROWBACK- 26-28 JULY 2014 1 SYAWAL DI PUNCAK KINABALU https://youtu.be/vV1UtrXxbBg Esok start puasa, teringat aku ketika last berbuka puasa dengan pekerja rest -TROWBACK- 26-28 JULY 2014 1 SYAWAL DI PUNCAK KINABALU https://youtu.be/vV1UtrXxbBg Esok start puasa, teringat aku ketika last berbuka puasa dengan pekerja rest Rating: 0
scroll to top